måndag 27 oktober 2008

Geni eller simpel tjuv?

Kid Rocks "All summer long" har som alla vet varit en "sommarplåga". Jag har tidigare på bloggen hyllat Kid Rock för låten, attityden och den härligt sexistiska videon. Möjligen saknar Kid Rock den självinsikt, som är viktigt att ha när man ska försöka sig på ironi. Det struntar jag emellertid i och låten går fortfarande varm hemma hos Lorden.

Häromdagen uppmärksammades jag dock på det många tydligen redan vetat, men som gått mig totalt förbi. All Summer long är ett plagiat. Har ingen aning om Kid Rock har varit öppen med att han "stulit" melodin till låten från Warren Zevon, som numera är avliden. Zevons låt "Werewolfs of London" har samma känsla, men en helt annan inriktning på låten.

Man kan tycka vad man vill om att Kid Rock stjäl en låt på detta sätt och får en superhit, utan att meddela vem den egentliga upphovsmannen är. Kanske är han bara en simpel tjuv, det blir liksom svårt att hävda att han aldrig hört låten eftersom likheterna är så avgörande. Å andra sidan kan man mena att han genom denna handling endast understryker sin genialitet. Att byta "Ohhh Werewolfs of London" mot "Smokin´funny things" borde väl tala sitt tydliga språk.

Inga kommentarer: