måndag 6 oktober 2008

Hur ser framtidens mentaliteter ut?

Att studera historiska mentaliteter är knappast enkelt. Mentaliteter kan beskrivas som en populations tysta och legitima åsikter i samhällsfrågor. Eftersom ett samhälles mentaliteter är starkt förknippat med dess kultur kan man tro att mentaliteter är trögrörliga och svårförändrade. Så är dock inte fallet. Såväl kulturer och mentaliteter är mer lätta att rubba än man kanske skulle kunna tro.

Genom att studera det i allra högsta grad föränderliga århundradet 1900-talet kan vi konstatera en rad mentalitetsförändringar. För bara 100 år sedan hade vi inte ens rösträtt för alla medborgare, något som idag är självklart för de allra flesta i Sverige och övriga Europa. För 100 år sedan fanns inte heller datorn, som dagens samhälle inte längre skulle kunna klara sig utan.

Att vi lever i en ständig utveckling och samhällelig förändring är i sig ingenting märkvärdigt. Däremot är det ganska märkligt att vi idag gör narr av gamla mentaliteter och upphöjer våra egna till något att dyrka. Vad är det som säger att Europas och Sveriges (och världens) population om 100 år inte garvar åt oss och våra, utifrån deras tidsanda sett, patetiska tankar och idéer? Finns det över huvud taget något Europa och Sverige då? Den som lever får se.

Det svenska bandet Puissance levererar ett ganska talande dilemma i sin text till låten Release the world i ämnet:

What is truth or common sense? It is just the current media-hype at a factor of ten?

Isn't it a variable that is ever shifting ever changing every couple of years?

Two hundred years ago it was common sense to have slaves, we don't believein that now. Fifty years ago or so it was illegal to be gay, and it was legal to rapeyour wife, we don't believe in that now either, but if common sense can change that much in just fifty or two hundred years, what is there to say that it won't change tomorrow?
No-one knows what the truth of tomorrow will be...
But i do know who is going to invent it, and i do know who is going to look back at the truths of our time and tell us they were lies...

Det texten förmedlar är just förändringar av mentaliteter och att dessa förmodligen redan kommer att förändras imorgon (symboliskt menat). Läser vi exempelvis en lärobok i geografi från början av förra seklet kommer det att stå häpnadsväckande, och utifrån vårt moderna synsätt, rasistiska beskrivningar av Afrikas population. Otänkbara saker som aldrig skulle kunna stå i dagens moderna.

I början av förra seklet var det självklart att alla skulle gå i kyrkan. Idag är det väldigt ovanligt, för att inte säga sällsynt, att se fullsatta kyrkor på söndagarna. Ens i tätbyggdhet. Lika ovanligt och otänkbart var det att rubba samhällets givna könsroller för bara ett sekel sen. Samtliga män som levde då hade upplevts som totala mangrisar utifrån vårt moderna samhälles mentalitet.

Det är som sagt omöjligt att sia om hur de framtida mentaliteterna kommer att se ut. En sak är dock säker. Tro för all del i världen inte att dagens mentaliteter är de rådande, ty vår tids normer är ingalunda en statisk ordning bara för att vi lever i den just nu. Vår verklighet är med all säkerhet inte framtidens verklighet. All historisk utveckling understryker denna tes.

Inga kommentarer: