tisdag 7 oktober 2008

USA:s val : rådande förutsättningar

Snart stundar det amerikanska presidentvalet. Det har föregåtts av ett enormt massmedialt intresse, givetvis i USA, men också i Europa och Sverige. USA är vår tids hegemoni och utgången av valet påverkar givetvis hela världspolitiken. Valet är viktigt ur flera aspekter. Därför kommer jag i detta inlägg att fokusera på valets förutsättningar. Här redogör jag för min syn på valet och tippar utgången.

Även om man tror att kandidaterna Barack Obama och John McCain står för diametralt motsatt politisk agenda, så är deras hållning i de politiskt stora frågorna ganska lika. Den stora skillnaden utgörs av den utrikespolitiska hållningen. Barack Obama står för en mer vänlig och diplomatisk inställning när det gäller USA:s redan aggressiva utrikespolitik, medan McCain förespråkar Bush´s hårda linje. Den stora kärnfrågan är USA:s misslyckade krig mot terrorismen. Här vill McCain fortsätta och "vinna" kriget, som främst och praktiskt sker i Irak, medan Obama vill kalla hem de amerikanska trupperna.

I praktiken tror jag dock att USA kommer att fortsätta att bedriva en hård militär och intervenerande politik, vem som än kommer till makten. Problemet är bara att USA:s aggressiva politik knappast har folkligt stöd i hemlandet. Enligt en undersökning som publicerades idag är enbart 12 % av USA:s befolkning nöjda med den rådande politiska situationen i landet. Visserligen har landet nyligen drabbats av finanskriser, men även makthavarnas utrikespolitik och handlande vid Katrina ligger Bush-regimen och republikanerna i fatet.

I mångt och mycket handlar det amerikanska presidentvalet (som alltid) om personval. Landets tvåpartisystem med demokrater och republikaner är egentligen ett spel för galleriet. I slutändan är det alltid den kandidat med störst karisma, förtroende, ekonomisk uppbackning och för folket bäst inställning i populistiska sakfrågor som vinner valet. Årets presidentval är verkligen inget undantag.

Barack Obama är (i sammanhanget) ung, med sina 47 år. Knappt torr bakom öronen enligt motståndarna. John McCain däremot har uppnått en ansenlig ålder med sina 71 år. Dessutom är han en gammal krigsveteran med konservativa idéer. Valet står inte bara mellan ungt och gammalt, reformistiskt och konservativt eller mjukt mot hårt. Det står också mellan svart och vitt. Som alla vet har USA en historia fylld av segregation och motsättningar mellan landets svarta och vita befolkning. Landet har aldrig tidigare haft en svart president. Detta faktum gör säkerligen valet ännu mera hett i hemlandet. Det finns fortfarande en utbredd konservatism i landets vissa delar som säkerligen skulle ha extra svårt att acceptera Barack Obama som president.

För ett par veckor sedan tippade jag utgången i valet. Personligen tror jag att Barack Obama till slut vinner valet med 8 procentenheter. Sedan jag tippade har opinionen svängt fram och tillbaka. Idag visade dock siffror på att Obama leder med 9 procentenheter (8 i ena annan undersökning). Det ska dock understrykas att många fortfarande är osäkra. Valkampanjerna brukar vara kantade av skandaler. Det skulle förvåna mig föga om det inom en snar framtid uppdagades flera personliga skandaler som kandidaterna har varit inblandade i. Även om det i praktiken spelar mindre roll vem som väljs av kandidaterna är valet oerhört viktigt för amerikanarna. Lorden lär få anledning att följa upp valresultatet när valet väl har ägt rum.

Vem tycker jag då ska vinna? I ärlighetens namn är jag ganska likgiltig. USA:s tid som hegemoni lär ta slut under min livstid ändå (om jag dör en naturlig död). Vare sig man har John McCain eller Barack Obama vid rodret. Å andra sidan har USA:s aggressiva utrikespolitiska interventioner (kalla det imperialism om ni vill) skapat tillräckliga problem i världspolitiken. Det stora problemet är väl snarare att det finns flera stormakter som kommer att vilja fylla USA:s tomrum om nu USA skulle få för sig att dra sig undan frivilligt. Annars finns det lika många som inom en snar framtid är sugna på att störta eller utmana dem att lämna positionen ofrivilligt. Den som lever får se.

Inga kommentarer: