fredag 10 oktober 2008

Tillfredsställande domar

I veckan föll domarna i två mål som Lorden tidigare har uppmärksammat på bloggen. Anders Eklund dömdes till livstids fängelse för morden Pernilla Hellgren och Engla Höglund. Han hade dessutom våldtagit båda sina offer innan han bragt dem om livet. Något annat straff än livstid var uteslutet eftersom Eklund erkänt sina gärningar. Mer anmärkningsvärt var det kanske att Eklunds advokat, Leif Silbersky, inte valde att överklaga. Säkerligen ett beslut grundat på Silberskys eget rykte. Att han under rättegången försökte skapa sympati för sin klient "offret" Eklund retade gallfeber på den samhälleliga opinionen. Det torde ligga i allmänt folkvett att inte tycka synd om en man som våldtagit och mördat ett oskyldigt barn. Eklund lär knappast få det lätt i fängelset denna gång.

Idag föll även domen mot den kände operasångaren Tito Beltran. Till min glädje skärpte hovrätten Beltrans straff och dömde honom för två fall av sexuella övergrepp. Det ena skedde 99 under Rhapsody in Rock-turnén. Det är också det fallet som blivit massmedialt uppmärksammat då flera "stjärnor" har vittnat i målet. I det andra fallet döms Beltran för att ha utnyttjat en sexårig flicka vid flera tillfällen i början av 2000-talet. Han ska även ha smittat flickan med herpes.

Den sammanlagda straffet som Beltran nu ska avtjäna blir 2.5 års fängelse. Det känns skönt att rättssystemet denna gång har tagit sitt ansvar. Likväl känns det skönt med fällande dom i Beltran-målet eftersom Lorden ganska tidigt dömde ut honom. Beltran hävdar nu att han ska överklaga domen till högsta domstolen. Det torde dock vara minimala chanser för Beltran att få igenom sitt överklagande. Beltrans fall är ett klassiskt våldtäktsmål, utan prejudicerande intresse. Det är heller knappast troligt att nya omständigheter i fallet kommer att uppdagas. Därmed har vi sett slutet på rättegångscirkusen kring Tito Beltran. För att sluta cirkeln krävs nu också att den s.k. tyskan, Christine Schürrer, döms till livstids fängelse i hovrätten.

2 kommentarer:

Anonym sa...

My Lord,
Jag är inte den som brukar skrika efter hårdare straff, oftast talar jag mig varm för de förebyggande arbetet och tycker att debatten hamnat snett.

Det finns dock vissa undantag och det är vad de gäller pedofiler, att få 2,5 år för våldtäkt av en 6 åring, upprepat dessutom tycker jag är på tok för lågt!

Ave

Anonym sa...

Kan bara hålla med föregående. Det borde ha varit ett strängare straff. Men glad är jag att han blir fälld öht.