måndag 15 oktober 2007

Dubbelmord som förbryllar

På fredag är det exakt tre år sedan Mohammad Ammouri, 8 år och Anna Lena Svensson, 56 år knivmördades i Linköping. Mördaren går fortfarande lös. Det är givetvis ett underbetyg till den svenska poliskåren, men till deras försvar bör det påpekas att det föreligger synnerligen märkliga omständigheter kring morden. De flesta morden i Sverige begås enligt statistik av någon närstående till offret. Dessa brott är förhållandevis enkla för polisen att klara upp. Det är snarare regel än undantag att den sista personen som officiellt har sett offret vid liv, också är mördaren. När mord faller utanför den ramen blir de genast svårare att klara upp. Dessa mord kallas för spaningsmord. Eftersom mord i Sverige (och världen) allt som oftast begås på grund av att gärningsmannen har ett motiv, blir brottet genast svårare att lösa om ett uppenbart sådant saknas. Dubbelmördaren i Linköping verkar sakna ett sådant (i alla fall uppenbart) motiv. Polisen har varit inne på olika spår, allt ifrån att dådet var planlöst utfört av en psykiskt sjuk person till att aktionen var planerad och riktad mot Mohammad Ammouri. För egen del är fallet intressant, inte bara på grund av att brottet har en omedelbar geografisk koppling, utan också för att det lämnar så många frågetecken. Här följer ett resonemang kring några av dessa frågetecken.

1. Tidpunkten: mordet utfördes strax innan klockan 8 en måndagsmorgon. Frågan är varför? Klockan 8 på morgonen är trafiken intensiv. Många är på väg till jobbet eller skolan (precis som de båda offren). Risken att upptäckas eller iakttas av vittnen är överhängande. Detta faktum borde tala emot en planerad attack. Å andra sidan, är tidpunkten verkligen den optimala för en psykiskt störd person (med förmodade missbruksproblem) att vandra omkring i?

2. Platsen: Åsgatan, där mordet utfördes är ett lugnt område där många barnfamiljer bor. Statistiskt sett är risken minimal för att råka ut för ett brott i ett dylikt område. Kanske var det slumpen, kanske var det planerat. Även om det verkar irrationellt att utföra ett planerat dåd här, skapar det ju huvudbry för poliser, eftersom det bryter mönster på ett tydligt sätt.

3. Offren: de båda offren kände inte varandra. Att dådet skulle vara planerat verkar utifrån denna aspekt mycket märklig. Polisen har arbetat utefter teorin om att Anna Lena Svensson blev vittne till Mohammads (som attackerades först) mord och att mördaren främst var ute efter Ammouri. Polisen har dock letat febrilt efter motiv, till och med mot hela familjen och släkten Ammouri. De har emellertid inte hittat något. Om dådet har utförts av en psykiskt sjuk människa är det extremt ovanligt att dessa riktar sitt våld mot barn. Jag kan, i och för sig, åberopa två fall de senaste åren där vuxna psykiskt sjuka har riktat våld mot barn med dödlig utgång. Det ena i Sävsjö och det andra i Värmland. I båda dessa fall greps gärningsmannen ganska omgående.

4. Vädret: måndagen den 19:e oktober 2004 ösregnade det i Linköping. Inget bra väder att strosa omkring planlöst i. Även om man är psykiskt sjuk. Att vädret har varit en stor bidragande orsak till att gärningsmannen har undkommit står utom allt tvivel. Flera potentiella vittnen gömde sig under regnkläder och stora paraplyer dagen till ära. Skulle detta kunna indikera en planerad attack?

5. Gärningsmannens mordvapen: om mordet var planerat, vad var motivet? Polisen har arbetat efter teorin om beställningsmord. Faktum är att Mohammad avled direkt, Anna Lena dog på operationsbordet. Mordvapnet, en s.k. butterflykniv är inget optimalt vapen att använda vid en planerad attack. Ett "proffs" hade sett till att Anna Lena även hon dog omedelbart. Nu fick hon istället chansen att ge signalement till polisen. Dessutom skadade sig mördaren under attacken. Enligt utredarna skar han sig i handen.

6. Gärningsmannen beteende efter dådet: Mördaren lämnade efter sig såväl DNA på kniven som på en mössa. Så agerar inget proffs. Samtidigt har gärningsmannaprofilen som polisen tagit fram dels påvisat att mordet var en impulshandling men att mördarens agerande efteråt var rationellt. Han har lyckats kasta iväg sina utmärkande kläder (kanske även bytt) vilket tyder på ett planerat dåd. Det går inte att komma ifrån att mördaren lyckades osynligt försvinna under rusningstrafik i centrala delar av Sveriges femte största stad. Det tyder, trots allt på ett planerat dåd.

7. Gärningsmannens ålder: Signalement och DNA berättar om en gärningsman i åldern 15-25 år. En psykiskt sjuk man i den åldern kan omöjligt vara osynlig. Kuratorer, ungdomshem, fängelser, psykoterapeuter, lärare etc borde förstå. För att inte tala om föräldrar, kompisar, och eventuella syskon. Vilken psykiskt sjuk människa mördar två personer för att sedan bli helt frisk? Han måste rimligtvis ha fått vård efteråt. Polisen har även arbetat efter teorin om att mördaren kan ha tagit sitt liv. Det måste ändå finnas folk som vet om vem mördaren är. Om personen skulle vara död, varför träder inte anhöriga eller kompisar fram i så fall?

Man skulle kunna fortsätta i evighet kring detta märkliga dubbelmord. Ju längre tiden går efter mordet, desto mindre chans är det att lösa det. Om mördaren gör ett misstag och återfaller i brott är det dock kört för denne. Fram till idag har 650 personer blivit DNA testade i Linköping med omnejd. Ingen träff! Och eftersom Thomas Quick vid tiden för mordet satt inspärrad på Säters sjukhus, är risken att han skulle ta på sig mordet tämligen liten. Mordet på åttaårige Mohammad Ammouri och lärarinnan Anna Lena Svensson lär förbli ett stort mysterium.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Värsta spaningsgenomgången av ett brott. Hur orkar Du???

Lorden sa...

anonym->

Enkelt: Fallet intresserar mig. Och förhoppningsvis flera andra som läst denna blogg.

Anonym sa...

Mycket intressant inlägg! Har haft många tankar, funderingar, diskussioner kring detta dubbelmord. Det känns som det dyker upp fler frågetecken ju mer man funderar kring det. Frågetecknen blev inte heller färre efter ditt inlägg. Ytterligare en gång; mycket intressant Anton!

Lorden sa...

ida->

Kul att du uppskattade inlägget! :)

Anonym sa...

Det jag ställer mig frågande till som inte är speciellt påläst eller intresserad av detta hemska dåd är...vad händer med dom 650 dna testade människor? Sparas detta i något dna register till framtiden? Isf har ju polisen haft en lysande tillgång till registrera alla som kan misstänkas hålla med med div olagliga saker.
Uppskattat inlägg som alltid dock!
Mvh b

Lorden sa...

B-->

Den officiella hållningen är att statens förlängda arm (polismakten) ska slänga proverna. Det är olagligt att ta DNA och spara om man inte har dömts för ett allvarligt brott. Det är också olagligt med åsiktsregistrering. Man behöver inte vara avancerad konspirationsteoretiker för att inse att teori och praktik sällan går ihop. Givetvis finns DNA-testerna sparade...STOREBROR SER DIG!

Anonym sa...

Precis, storebror ser dig och det kommer bli värre..den som lever får se!

Anonym sa...

Även fallet i Norrahammar, Jönköping, där en pojke knivmördades av en psykiskt sjuk måste kunna läggas till dina två andra exempel. Vad som är speciellt med detta fall är som sagt att mördaren lyckats försvinna helt spårlöst, trots de tydliga spår han lämnat efter sig. Intressant upplägg på inlägget som sagt.

Anonym sa...

1) Första gången jag läser att det "spöregnade" under morgonen morden begicks - tidigare har jag bara läst att det regnade lätt/duggregnade. Vad är din källa på att det spöregnade?

2) Det finns psyksjuka stollar som samhället inte fångar upp och som har närstående som inte bryr sig eller märker något. T ex kannibalen i Gävle som mördade sina två fostersystrar. Han ville mörda barn, har han sagt. Hade han mördat ett barn helt slumpmässigt utan koppling till honom så hade han förmodligen kommit undan med det.

3) Nej, det kommer inte förbli ett mysterium - någon gång kommer det att lösas, det är mina stora tro. Hagamannan togs först efter 777 st DNA-test.

Lorden sa...

Sista anonym-->

1. Jag minns morddagen för tre år sedan som igår. I spöregn tog jag mig, på cykel, ut till universitet utan paraply samtidigt som Mohammad och Anna Lena Svensson mördades.

Du kan läsa vidare här angående väderförhållandena här: http://www.corren.se/archive/2007/10/14/jezumu0rns6s6qi.xml

Men jag kan även "saxa" lite av vad spaningsledaren Benniet Henricsson säger:

På morgonen den 19 oktober 2004 var det mulet och regnigt i Linköping. Temperaturen låg på 7–8 plusgrader och det blåste en nordnordvästlig vind. Vädret spelade mördaren i händerna.

– De personer som rörde sig ute gick hukande i regnet och blåsten, några bar paraply, säger Benniet Henricsson.

Duger det, eller vill du fortsätta att göra bort dig?

2. Fel, "kannibalen" var så sjuk och mådde mycket psykiskt dåligt. Han hade fortsatt att begå brott/mord tills han åkte fast. Det blir psyksjukas kall. Att döda för att dämpa sin ångest. Här har jag Pelle Tagessons bok "Den svenske kannibalen" som källa. Den står i min bokhylla.

Dubbelmördaren i Linköping har ju slutat att begå brott efter händelsen. Det går emot allt vad forskning om psykiskt sjuka individer heter.

3. Hagamannen greps enbart för att han inte kunde upphöra med sin brottslighet. Hagamannen ansågs heller inte psyksjuk, utan dömdes till fängelse. Detta kanske borde tala för att mannen/kille polisen söker för dubbelmorden trots allt är "frisk".

Övrigt: Kul att du granskat inlägget och kommer med synpunkter. Även om mitt svar kan anses lite syrligt!

Lorden sa...

http://www.corren.se/archive/2007/10/14/jezumu0rns6s6qi.xml

Ovan är den korrekta url:en till "källan" om väderförhållandena på morddagen. Lita av adressen försvann i mitt ovanstående inlägg :(

Lorden sa...

Ähh det verkar inte fungera att publicera hela Internetadresser här.

Om ni nödvändigtvis vill se artikeln där väderförhållandena beskrivs gör följande:

1. Gå in på correns hemsida.
2. sök efter "dubbelmordet" i "sök artiklar"
3. Artikeln ska vara publicerad den 14:e oktober.

Anonym sa...

Ok, det regnade väl kraftigt då!
Dock så tappar du trovärdighet genom att påstå att det skedde på en måndag.

Anonym sa...

Intressant läsning!Själv är jag mkt intresserad av spaningsmord.
Jag tror att polisen missat något väsentligt i sin kedja.Kvinna kanske attackerades först?
Är vi 110% säkra på att knivmördaren i Hallstahammar verkligen var inlåst den dagen?
Knivmannen på Öland?Som sagt ,jag tror att polisen missat något väsentligt....