måndag 8 oktober 2007

Pest eller kolera?

På söndagen (7/10) möttes vår statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositionsledaren Mona Sahlin i en TV-debatt. Det har nu gått drygt ett år sedan Alliansen, med statsminister Reinfeldt i täten, tog över styret i Sverige. Trots att vi befinner oss i en högkonjunktur, och trots att sysselsättningen har ökat sedan maktövertagandet, så har det medborgerliga stödet för Alliansen minskat. Regeringen fick ingen vidare start då två statsråd (kulturminsiter Cecilia Stegö Chilò och handelsminister Maria Borelius) tvingades avgå på grund av skattefusk. Sedan dess har främst utspel från finansminister Anders Borg och försvarsminister Mikael Odenbergs avhopp legat Alliansen i fatet.

Se för övrigt ultraliberalisten Anders Borg debattera i ungdomsåren här:

http://www.youtube.com/watch?v=hTLOrbmpVG4

Alliansens politik verkar öka de eknomiska klyftorna i samhället. I alla fall är det medias tolkning. Och medias tolkning brukar medborgarna köpa utan ifrågasättande. Efter ett år vid makten lutar det alltså åt att den socialdemokratiske oppositionsledaren Mona Sahlin kommer att bli statsminister 2010. Det är långt dit, och mycket hända än, men dagens prognoser visar på denna utveckling. Eftersom Alliansen har varit i blåsväder och den folkliga opinionen mer än gärna vill se en grillning av Reinfeldt kunde det tyckas att Mona Sahlin hade öppet mål som utgångsläge i debatten. Mona Sahlin må vara kvinna och folklig, men förankring i dagens samhälle saknar hon totalt. Någon retoriker är hon inte heller. Faktum är att hon varken är saklig eller kunnig i sitt resonemang. Det enda hon fick fram i debatten var egentligen att den hon debatterade med var Fredrik Reinfeldt. Varje mening (nåja nästan) började Mona med "Hur kan du, Fredrik reinfeldt, säga..." Efter två gånger blev upprepningen urvattnad och inträningen lyste igenom. Ytterligare en sak att störa sig på hos Mona Sahlin för tittaren.

Att debatten sedan främst kretsade kring sysselsättningen får man möjligen skylla på folket. De hade, enligt TV-programmet Agenda som anordnade debatten, valt att Mona och Fredrik skulle koncentrera sin diskussion kring detta ämne. Men VARFÖR? Sysselsättningen är bättre än på länge. Politik är till för att förbättra samhället. Vi lever i ett ruttet samhälle, varför inte ta itu med de riktiga problemen istället? Under helgen har en 16-årig pojke blivit misshandlad till döds i Stockholm, och en 15 årig pojke ihjälskjuten av en 50 årig man i Rödeby, vars familj sedan länge hade trakasserats av 15-åringen och hans kompisar. Om inte vi vuxna, och framför allt våra styrande politiker, inser att dagens ungdom har en väldigt skev och snedvriden värdegrund kommer det att kvitta om vi har full sysselsättning i framtiden.

Vi lever i en tid då då ungdomen tycker det är häftigt att vara en gangster, där gängfighter, rån, våldtäkter, mord och knark tillhör ungdomars vardag. Där det är häftigt att skolka, säga emot lärare, mobba och sedan ha mage att klaga på skolmat, för stränga lärare och för mycket läxor. Dagens ungdom är detta lands framtid. Dekadensen måste få ett slut nu. Vuxenvärlden och STATEN, som ska fungera som samhällets ryggrad, måste sluta med daltandet och sätta ner foten. Samtliga medborgare i detta land måste fostras i samma värdegrundsanda, och veta vad som är rätt och fel. Utvecklingen har gått käpprätt utför de senaste trettio åren och utvecklingen måste bromsas omdelbart. Om detta yppades inte ett ord i partiledardebatten i söndags. Att välja mellan den politik som Sahlin och Reinfeldt företräder, är som att välja mellan pest eller kolera.

2 kommentarer:

O sa...

Det är en vanlig missuppfattning att den grova brottligheten i allmänhet och ungdomsbrottsligheten i synnerhet skulle ha ökat de senaste decenierna. Forskningen visar på att den varit konstant i åtminstone 20-25 år. Det betyder givetvis inte att det är en acceptabel nivå. Självklart måste samhället fokusera på att reducera brottsligheten på alla sätt och vis. Men det är en förenkling att säga att dagens ungdomar är värre än det var för tio år sedan. Det är helt enkelt bara så att vi blivit äldre Anton och reagerar annorlunda på saker och ting nuförtiden när vi börjat närma oss trettioårsstrecket. Men i sak har du rätt. Det är hemskt att se ungdomar slå ihjäl varandra, oavsett vad som skedde för i tiden.

Debatten skippade jag då jag anser mig kunna båda sidors argument samt att de två är sövande tråkiga politiker. Vänstern har öppet mål för tillfället då den borgerliga regeringen begår det ena pinsamma misstaget efter det andra. Tyvärr är Mona Sahlin fel person i ett sådant läge. Hon är på tok för beskedlig och saknar det rätta bettet i retoriken. Med en skickligare agitator i ledning för socialdemokratin skulle regeringen legat väldigt illa ute vid det här laget. Nu förhåller det sig inte så och därför kan borgarna fortsätta regera i orubbat bo.

/ Ola

Lorden sa...

O-->

Intressant inlägg. Jag är bekant med brottsstatistiken när det gäller mord och grova våldsbrott, och kan instämma i ditt resonemang. Det var inte riktigt det jag ifrågasatte. Jag menar på att mentaliteten bland dagens ungdomar är "värre" än vad den var för bara en generation sedan.

När vi var unga var klimatet givetvis också hårt, men på något sätt fanns ju spärrar och en vilja att få ett rekordeligt jobb och kunna försörja sig på vit verksamhet i vuxen ålder. Bland dagens ungdomar är drömmen att få vara gangster. Fråga en god vän till mig som arbetade på en skola i Skärholmen. Där var det gängfighter varje dag och det var omöjligt att lära ut något. Eleverna brydde sig inte och ville enbart uppgradera sig i den brottsliga hierarkin. Och nu snackar vi högstadiet. Det var faktiskt skrämmande att höra. En sådan mentalitet är utbredd bland dagens ungdomar, och jag anser att den är mycket kontraproduktiv för vårt framtida samhälle.

Idag kom för övrig en rapport som BO (barnombudsmannen) har gjort som påvisar att 1/3 av de tillfrågade ungdomarna har blivit sparkade/slagna och att 60 % av elever i åk 3 (gymnasiet) känner någon som blivit allvarligt misshandlad. Så statistiken kanske, trots allt, är på väg att förändras till det sämre.