onsdag 3 oktober 2007

Makthavare är inget att lita på

Den 3:e maj 1973 publicerade journalisterna Peter Bratt och Jan Guillou, i tidningen Folket i Bild/Kulturfront, ett antal artiklar där de avslöjade existensen av ett svenskt hemligt underrättelseorgan, kallat "informationsbyrån", IB. I artiklarna beskrevs hur IB olagligt åsiktsregistrerade svenska vänsteranhängare och hur man använde sig av infiltratörer i såväl fackföreningar som intresserörelser för att utföra registreringen. Vidare redogjordes det för hur IB samarbetade med andra "västländers" (USA och Israel) underrättelsetjänster. Notera att detta var i en tid då det "Kalla kriget" var kallare än någonsin, och i en tid då Sverige officiellt sett hade deklarerat sig som ett neutralt land.

Avslöjandet av IB slog ner som en bomb. IB-affären diskuterades flitigt i TV-debatter och i övrig massmedia. Landets makthavare ställdes mot väggen. Inte kunde väl Sverige ha en underrättelsetjänst som bedrev åsiktsregistrering och begick brottsliga handlingar (olaglig buggning, inbrott etc.) i sitt arbete? Och ännu värre, kunde denna organisation i så fall vara sanktionerad av den socialdemokratiska regeringen? I vårt trygga folkhem? Vid tidpunkten för avslöjandet var Olof Palme statsminister, Sven Andersson utrikesminister och Stig Synnergren överbefälhavare (ÖB).

Vid flera officiella tillfällen förnekade Andersson att IB ägnade sig åt åsiktsregistrering. Palme i sin tur ställde sig helt ovetande till IB:s existens. Journalisterna bakom avslöjandet dömdes till ett års fängelse var för spioneri. I efterhand har det framkommit att IB (som givetvis existerade) lämnade kontinuerliga rapporter till regeringen Palme. Intressant att denne (i mångas ögon) rättskaffens man hade mage att ljuga de svenska medborgarna rätt upp i ansiktet. Det är emellertid inte första och sista gången Olof Palme ljög för det svenska folket.

Journalisten Peter Bratt fortsatte nämligen att granska våra makthavare. Den 18:e november 1977 publicerade han i DN en artikel, som avslöjade att tidigare socialdemokratiske justitieministern Lennart Geijer var en flitig besökare på en nyligen sprängd bordell i Stockholm. På bordellen ska enligt uppgift bland annat 13 och 14- åriga tjejer ha bjudit ut sig själva till maktens män. Uppståndelsen blev enorm. Den förra statsministern, tillika partiordföranden för socialdemokraterna Olof Palme, gick ut och kraftigt dementerade dessa uppgifter. Han kallade Bratt och media bl.a. för lögnare och råttor. Bratts huvudkälla till avslöjandet var ingen mindre än kriminologen Leif GW Persson som visste att Bratts artikel bestod av sanningar. Han har i efterhand berättat om den stora förvåning som mötte honom när Palme av alla människor (GW var gråsosse) kunde ljuga hela den svenska befolkningen rakt upp i ansiktet.

SVT sände nyligen en dokumentär om journalisten Peter Bratt och om ovan beskrivna händelser. Gå gärna in på http://www.svt.se och klicka er fram till dokumentärer för att titta på den klart sevärda historiska skildringen.

Det som är extra intressant i sammhanhanget är hur politiker och makthavare gång på gång försöker att sopa saker och ting under mattan. Det är inget konstigt att politikerföraktet bland dagens medborgare ökar. Våra makthavare ljuger ju oss uppenbarligen rakt upp i ansiktet. Att en sådan "folkkär" (och givetvis av meningsmotståndarna hatad) förkämpe för socialism och rättvisa som Olof Palme hade mage att ljuga och försvara kriminella handlingar sätter fingret på det politiska hyckleriet. Maktens män och kvinnor styrs precis som gemene man av egna intressen. Allt annat är lögn.

I vår tid forstätter media att granska politiker och deras förehavanden. Att socialdemokrater och andra makthavare fifflar och flummar tillhör inte en svunnen tid. Ett tydligt exempel på det är turerna kring Lars Danielsson efter Tsunamikatastrofen. Räkna med att Göran Persson m.fl. vet vad Danielsson sysslade med kring julhelgen 2004. Räkna med att Danielsson ljuger oss rakt upp i ansiktet. Att konspiartionsteoretiker går igång på liknande händelser är inte konstigt. Historien upprepar sig nämligen. Makthavare är inget att lita på.

2 kommentarer:

Anonym sa...

P3 dokumentär sände ett program om just IB-affären för en tid sedan. hann inte lyssna klart.. men jävlar vilket fiffel asså.

bra inlägg, samhällskunskapsläraren! :)

O sa...

Leif GW Persson understryker att det som drabbat kvinnorna i unga år är "oerhört sorgsamt och fruktansvärt tragiskt", men att de aktuella politikerna skulle ha bidragit till deras sorg tror han "inte ett skvatt på".

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=721998