fredag 27 juni 2008

Etablissemangets rädsla

Det är inte bara Sveriges myndigheter som vill kontrollera allt och alla. Även Europa och den mellanstatliga organisationen EU vill nu göra ytterligare inskränkningar i yttrandefriheten. Igår antogs nämligen ett kontroversiellt förslag av Europaparlamentets utskott för kultur och utbildning. (http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2156631) Förslaget går ut på att alla bloggare ska kontrolleras av myndigheter. Som bloggare ska man således registrera sin blogg i eget namn och kategoriseras efter politisk tillhörighet. Parlamentet ska rösta om förslaget i höst.

Man pratar om att bloggosfären fick sitt egentliga genomslag i FRA-frågan. Bloggarna har nu blivit ett medialt organ att räkna med. Ett opinionsbildande organ. Det skrämmer givetvis etablissemanget, vars syfte nu mer uppenbart verkar vara total kontroll över medborgarna och deras åsikter. Å ena sidan hävdar man den personliga integriteten och att åsiktsregistrering är förbjudet. Å andra sidan lagstadgar man om saker som totalt går stick i stäv mot den officiella linjen. Alla vet att staten åsiktsregistrerat sedan IB:s dagar. Illsusionen om den personliga integritetens tid är sedan länge förbi.

Om EU röstar igenom nämnda förslag i höst innebär det endel uppenbara problem, förutom att man lagstadgar om åsiktsregistrering. Vissa bloggar anser sig vara opolitiska (som Lordens blogg), men har givetvis vissa inlägg som är (sakfråge)politiska. Min blogg är inte unik. Det finns tusentals andra med liknande struktur. Hur blir det med dessa? Ska en neutral bedömare sätta etiketter på oss vart vi står politiskt? Då är man ute på riktigt djupt vatten.

Ett annat uppenbart problem är hur det blir med andra "anonyma" forum. Det starkaste argumentet som stödet till förslaget lägger fram är att "vi inte tror på oemotsagd agenda". Jaha, ska alla som driver en tes på exempelvis något av de tusentals forum som finns på nätet också behöva göra det i sina riktiga namn? Blir det förbjudet för alla författare, som driver en politisk linje eller en agenda, att skriva under pseudonym? Ska alla cafédiskussioner buggas, alla frititsgårdsspelningar övervakas etc? Dessa är ju också öppna möten där politiska budskap kan föras fram. Det kan tyckas att jag raljerar över det hela. Men, man måste ändå fråga sig om etablissemangets rädsla, trots allt, inte frambringar detta beskrivna scenario. Antar "vi" EU:s lagförslag i höst tar vi nämligen ett ordentligt steg i den riktningen.

Inga kommentarer: